Xieng Khouang provinsen

Xieng Khouang provinsen er anderledes end de andre provinser i Laos. Her er der bakker og fyrretræer i stedet for bjerge og jungle. Kendt for krukkesletten.

Xieng Khouang var også den provins i Laos, der blev mest bombet under Vietnamkrigen. Det siger ikke så lidt i det mest bombede land i verden. Hvert år træder mange voksne og børn på de usprængte bomber og resulterer i enten død eller andre skader. Det betyder naturligvis at man ikke bare skal tage en tur i skoven her.

De lokale har på en måde taget bomberne til sig. Specielt i hovedstaden Phonsovan bruges rester fra bomber til huse, udsmykning, krukker, værktøj og meget mere. Det er næsten surrealistisk. Advarsel: Der har været flere røverier på vejen til Xieng Khouang, derfor flyver mange til provinsen.
Krukkesletten
På Krukkesletten står der tusindvis af store stenkrukker – nogle flere meter høje. Arkæologer mener at krukkerne 1500 – 2000 år gamle. Man ved ikke med sikkerhed hvad krukkerne blev brugt til. Nogle mener det er begravelsesurner og andre mener de blev brugt til opbevaring af mad.

Ifølge laotiske legender boede der kæmper i området, som lavede krukkerne. De lokale fortæller at blev krukkerne lavet af oldtidskongen Khun Cheung. Efter han havde vundet et stort slag lavede kan krukkerne til at opbevare risvin det fejringen af hans sejr.

Advarsel: Krukkesletten er et farligt sted – besøg KUN de opmarkede områder, der ligger mange usprængte bomber i på sletten.

Byen Muang Kham
Har du en ekstra dag i Xieng Khouang kan du tage til Muang Kham. Her er varme kilder og den stor hule Tham PieW. 400 civile blev dræbt i hulen under borgerkrigen, da de bombe faldt ned i den.