Vientiane – Fuldmånens by

Vientiane er hovedstaden i Laos og Asiens største landsby. Vientiane er hektisk og travl hvis man sammenligner med resten af landet. Men som dansker vil man sikkert syntes det er en ret stille by i forhold til andre hovedstader og andre større byer.

Vientiane ligger lige, som alle andre større byer i Laos, nær Mekong floden. Med sine 450.000 beboere udgør Vientane 10% af befolkningen i Laos.

Off the beaten track i Vientiane
En god idé i Vientiane er, at tage en gåtur rundt i byens udkant, hvor der sjældent kommer turister. Her syntes de smilende og venlige Sabbai Dee hilsner at være endnu flere og endnu mere ægte end i resten af byen. Byens udkant byder også på en række mindre og anderledes templer.

Vientianes mange markeder
Foruden Vientianes store morgen marked Talat Sao findes der en række mindre markeder med forskellige specialiteter. På Talat Khuadin og Talat Dongpalane sælges frugt, grønt og kød. På Talat Lateng har man mange færdiglavede retter og på Talat Si Muang har man specialiseret sig i offergaver til templerne.

Wat Phra That Luang
Tre kilometer nord for centrum i Vientiane ligger den imponerende That Luang Stupa, der er laoternes mest elskede religiøse monument.
Legenden siger at fem laotiske munke, der havde studeret i Indien kom hertil 300 år før vores tidsregning med en brystknogle fra Buddha og byggede et tempel. Eftersigende findes dele af dette tempel stadig under det nuværende tempel.
Det ældste arkæologerne har fundet er et gammelt Khmer tempel fra 1100-tallet, der ligger under det nuværende That Luang. Det nuværende tempel blev bygget i 1566 af Kong King Sayasetthathirath. Eftersigende indeholder stupaen dog jordiske rester af Buddha.
Holder åbent fra 8.00-16.00. Mandage og helligdage undtaget. Entré.

Wat Sisaket
Wat Sisaket blev bygget i 1818 af Kong Anouvong, og har meget bemærkelsesværdigt aldrig været udsat for ødelæggelser eller ombygning. Der er dermed Vientianes ældste oprindelige tempel. Foruden at være tempel er Wat Sisaket også hjemsted for et af Laos ældste klostre. I templet finder du mere end 10.000 Buddha figurer. Holder åbent fra 8.00-16.00. Mandage og helligdage undtaget.

Patuxay Triumfbuen
Centralt i Vientiane finder du den store Triumfbue eller sejrsport. Triumfbuen er bygget i 1960erne, med udgangspunkt i Triumfbuen i Paris. Patuxay Triumfbuen i Vientiane er dog dekoreret med traditionelle laotiske motiver. Patuxay er bygget som minde over faldne krigere.
Fra toppen af Triumfbuen er der en fantastisk panorama udsigt over Vientiane.
Holder åbent hver dag fra 8.00-17.00.

Ho Prakeo – Smaragdbuddhaens gamle hjem
Ho Prakeo blev oprindeligt bygget i 1565 af Kong King Sayasetthathirath og er den eneste resterende bygning fra det gamle kongelige palads.
Smaragdbuddhaen (der i dag er i Grand Palace i Bangkok) fandtes her fra i cirka 200 år indtil Thailænderne tog den tilbage med magt i 1778.
I dag er bygningen et museum og indeholder det største antal buddhistiske artefakter i Laos.
Holder åbent hver dag fra 8.00-12.00 og fra 13.00-16.00.

Præsident paladset i Vientiane
Paladset blev bygget til de franske guvernører i Laos, men blev også brugt af Kong Sisavangvong i nogle få år som andet regeringssted efter Luang Prabang. I dag bruges paladset til forskellige officielle ceremonier. Paladset er ikke åbent for offentligheden.

Buddha parken (Xieng Khuan)
Parken er en blanding mellem et kuriøst museum og en forlystelsespark – den store attraktion er en række kæmpestore buddhistiske og hinduistiske skulpturer.
Parken blev skabt af munken Boun Leua i 1958 og ligger cirka 24 kilometer fra Vientiane tæt ved Nong Khai grænseovergangen til Thailand. Skal du denne vej er det en god idé at besøge parken på vej til eller fra Vientiane. Holder åbent fra 8.00-16.00. Mandage og helligdage undtaget.

Morgenmarkedet (Talat Sao)
Er du til shopping er morgenmarkedet i Laos det rigtige sted at besøge. Markedet består af tre bygninger i flere etager, hvor du kan købe alt mellem himmel og jord. Her er souvenirs, tøj, køkkenapparater, ædelsten og meget mere. Det er ikke et turistmarked, så det er også her du kan se hvordan Vientianes indbyggere handler ind. Holder åbent hver dag fra 7.00-16.00.

Mekong floden
Et besøg i Vientiane er ikke komplet uden et besøg ved Mekong floden – tag en spadseretur lang floden (gerne ved solnedgang) eller nyd et måltid eller en Beer Lao på en af restauranterne.

Nationalmuseet
På Lao National History Museum finder du udstillinger fra den laotiske historie, inklusive geografiske og kulturelle udstillinger. Bygningen museet ligger i er et gammelt fransk palæ fra 1925, hvor den franske guvernør tidligere boede. Bliver du museumstræt kan du forlade museet og komme tilbage senere dag på den samme billet. Holder åbent fra 08.00-11.30 og fra 14.00-16.30.

Den etniske kulturpark (Suan Vatthanatham)
Som parkens navn siger prøver man i denne park at vise noget fra Laos´ forskellige etniske grupper. Her er også en lille zoologisk have til børnene, og god udsigt til Venskabsbroen til Thailand samt en række små restauranter med Mekongfloden bred, hvor du kan slappe og nyde livet.
Holder åbent hver dag fra 8.00-18.00.

Nam Ngum Reservoiret
Nam Ngum Reservoiret, der ligger circa 90 kilometer fra Vientiane, er en kunstig sø med en mængde små billedskønne øer, som kan besøges med sejlbåde. Landskabet i området er også meget flot. Du kan let tage til Nam Ngum om morgenen og være tilbage i Vientiane om aftenen. En god dagstur. Søen er skabt af en dæmning, der giver strøm til det meste af området ved Vientiane.

Bøffelbjerget (Phu Khao Khoay)
Området ved Phu Khao Khoay 45 kilometer fra hovedstaden Vientiane ligger et beskyttet naturområde. Mange af toppene i området er over 1 km høje, og her findes blandt andet elefanter, tigre og asiatisk sortbjørn (kravebjørn).

Don Savang øen
Midt i søen ved Nam Houn dæmningen ligger øen Don Savang. Vientianes indbyggere besøger øen for at slappe af, nyde et godt måltid og for at dyrke forskellige vandsportsaktiviteter. Don Savang ligger cirka 30 kilometer fra Vientiane – cirka 4 kilometer fra hovedvejen med Luang Prabang.

Thoulakhom Zoo
Denne zoologiske have er eftersigende et godt eksempel på god behandling af dyr i Asien. Haven ligger i landsbyen Ban Kheun cirka 60 kilometer fra Vientiane. I zoo´en finder du forskellige dyr fra Laos jungle.

Elefant hulen (Vangxang Cave)
Dette fristed stammer eftersigende helt tilbage til 1.100 tallet. Her kan du se 5 store sandsten skulpturer og 2 store buddha skulpturer. Området er et populært skovturssted fra indbyggere i Vientiane, og flere og flere turister besøger stedet, der ligger 48 kilometer fra hovedstaden.

Vat Nong Bone – en gammel ligbrændingsplads
Langt de fleste laoter bliver kremeret når de dør. Dette skyldes at laoterne tror, at de bliver hurtigere genfødt, hvis de brændes.
Det er munkene, der udfører kremeringerne på ligbrændingspladserne. De udfører bestemte ritualer og den afdødes familie kommer med offer gaver. I gammel tid bliv kongens elefanter brændt sammen med ham, og det siges at højen ved Vat Nong Bone dækker over elefantknogler. Arkæologer siger at højen gemmer en gammel Stupa, men det lyder jo ikke så spændende :-). Besøger du Vat Nong Bone, så husk at det er en privat begivenhed og hold dig i baggrunden eller hvis det ønskes helt væk.

That Dam – den sorte stupa
That Dam – den sorte stupa er meget anderledes end de typisk gyldne stupaer i denne del af verden, det får den til at virke meget gammel og mystisk. Når legenden så også siger at That Dam er bygget ovenpå en hule, hvor der boede en 7-hovedet drage, bliver det næsten uhyggeligt :-). Dragen under stupaen beskyttede eftersigende Vientianes indbyggere i krigen mod thailænderne i 1828. Stupaen er som navnet siger bygget af sorte sten og overgroet med mos.

Vat Ong Teu
Vat Ong Teu templet er hjemsted for en af de største klosterskoler i Laos.

Vang Vieng – backpackerby på godt og ondt
Omkring 150 kilometer fra Vientiane på vejen mod Luang Prabang ligger Vang Vieng. Denne tidligere lille landsby er i dag blevet et mekka for rygsæksrejsende.
Vang Vieng ligger i et naturskønt med den smukke Nam Song flod imponerende karstbjerge, grotter, gode muligheder for klatring og en meget afslappet atmosfære. Er du dog til fest, øl, video om aftenen er Vang Vieng et dejligt sted at være.
Folk der besøgte Vang Vieng for flere år siden vil nok ikke kunne genkende den i dag. Byens udviklings er efter manges mening gået alt for hurtigt og flere andre byer i Laos bruges den som model for hvordan de ikke vil ende.
Før i tiden var det en dejlig oplevelse at besøge morgen markedet tidligt om morgenen sammen med de lokale. Man får/fik virkelig en fornemmelse af hvordan hverdagen var/er i Vang Vieng.