Laos´historie

Written by Kenneth Karl on . Posted in Baggrund

Der har boet mennesker ved Mekongfloden i mere end mere end 10.000 år. Man mener at mange af de nuværende folkeslag i det nordlige Laos er indvandret fra Kina mellem det 8 og 12 århundrede.

Den sydlige del af Laos hørte fra cirka år 0 til det 5 århundrede til riget Funan, der havde sit hovedsæde i Vietnam. Funan blev afløst af Khmerriget Chenla, der i det 8 århundrede blev afløst af det store Khmerrige, der primært er kendt for at have bygget Angkor Wat. Khmerriget havde magten fra det 8 til 14 århundrede.

Lan Xang – det første laotiske rige
Herefter gik det store Khmerrige i opløsning, og det første laotiske rige blev grundlagt i år 1353 af Fa Ngum, en laotisk prins, der voksede op i Angkor i det gamle Khmerrige. Han skabte riget ”Lan Xang”, der også blev kaldt ”Landet med en million elefanter”. Lan Xang dækkede hele det nuværende Laos og dele af Nordthailand. Fa Ngum indførte buddhisme som religion i landet og gjorde Luang Prabang til hovedstad.

Lan Xang og specielt byen Luang Prabang fortsatte med at udvikle sig som handelsplads og religiøst center i både Fa Ngum og hans søns Samsenthais regeringstid. Herefter fulgte en periode med uro samt indtrængen og trusler fra Burma og Vietnam.

Vientiane bliver hovedstad
I 1563 blev Vientiane gjort til hovedstad af Kong Settathirat. Settathirat byggede også templet Wat Pra Keo til smaragd buddhaen, der var en gave fra kongen af Ceylon, og i dag står den i Grand Palace i Bangkok. Efter Settathiras død invaderede Burma landet og først da kong Souligna Vongsa kom til magten (1633-1694) kom der igen ro i landet. Denne tid betragtes som Lan Xangs gyldne periode.

Da Souligna Vongsa døde uden at have en arving, blev landet delt i 3 dele, og Lan Xangs blev mindre og mindre betydningsfuld. Thailand fik større og større indflydelse og tog i realiteten magten helt. Kongen forsøgte et oprør i 1820, men thailænderne svarede igen ved at rasere Vientiane i 1827.

Franskmændene overtager
For at undgå fremmed indflydelse afstod Thailand i årerne fra 1893 til 1907 det land, der i dag svarer til Laos og Cambodia til Frankrig. Med overdragelsen opstod det Laos vi kender i dag. De 3 små riger der opstod ved landets deling i det 17 århundrede blev forenet og kaldt for Laos – et fransk territorium.

Franskmændene gjorde ikke meget ud af at udvikle Laos. De byggede ganske få veje og gjorde ikke noget for at forbedre uddannelsessystemet. Der boede kun omkring 200 franskmænd i landet, handelen blev varetaget af kineserne og vietnameserne i landet og laoterne var landmænd, som de havde været i mange år.

Japanerne tog magten i marts 1945 og internerede franskmændene. Da japanerne kapitulerede 5 måneder senere startede bevægelsen Lao Issara (Frit Laos) på at lave en fri laotisk stat. Forsøget blev knust og kong Sisavang Vong, der holdt med franskmændene, blev kronet som konstitutionel monark. Udfra Lao Issara opstod bevægelsen Pathet Lao, som blev støttet af Viet Minh fra Vietnam..

Selvstændighed og borgerkrig
I 1953 gav Frankrig Laos fuld selvstændighed og i 1954 blev landet anerkendt i Geneva, men Pathet Lao betragtede den loyalistiske regering som alt for domineret af vesten. I 1954 forlod Frankrig området helt efter et stort slag med Viet Minh, hvor franskmændene mistede 3.000 mand.

USA og Thailand støttede den siddende laotiske regering, mens Pathet Lao anførte en modstandsbevægelse med støtte fra Nordvietnam. Forskellige regeringer faldt kom og gik og i 1960 opstod der kampe mellem den laotiske hær og Pathet Lao. I 1961 blev der lavet en koalitionsregering, men den faldt allerede sammen i 1962, hvor Vietnamkrigen eskalerede.

Dette var starten på et hårdt årti for Laos. De næste 12 år blev præget af borgerkrig, militærkup, krig, kaos – alt imens masser af bomber faldt ned over landet. Vietnam-krigen delte groft set Laos i fire områder, hvor forskellige udenlandske magter havde magten. Kineserne i nord, Vietnameserne i øst, thailænderne og den siddende regering i vest og De Røde Khmer fra Cambodia i syd.

Under krigen smed amerikanerne 1000 vis af bomber i Laos – der faldt flere bomber i Laos under krigen end der faldt i Europa under hele 2. Verdenskrig. Man har beregnet i gennemsnit bombede hver 8 minut i hele perioden fra 1964 til 1973. USA har aldrig taget et ansvar for oprydningen efter krigen.

Pathet Lao sejrer
Da USA I 1973 begyndte at trække sig tilbage fra Vietnam overtog Pathet Lao større og større del af landet, og efter Saigon faldt til VietCong i 1975 tog man Pakse, Champassak, Savannakhet, og Vientiane uden den store modstand. Den 2. december 1975 abdicerede kongen og herefter udråbte Pathet Lao Den demokratiske Folkerepublik Lao som suveræn stat.

I årene efter var Laos et meget lukket land med nære bånd til Vietnam og andre socialistiske lande. Først i slutningen af 1980erne begyndte man få friere økonomiske forhold og i 1990 blev dørene rigtigt åbnet for turisme. I 1994 byggede man den første bro over Mekongfloden til Thailand – Broen bliver kaldt venskabsbroen.

Trackback from your site.

Kenneth Karl

Da jeg for første gang rejste fra venlige Thailand ind i Laos var det svært at forstille sig et endnu mere venligt og smilende folk, men det var hvad jeg møde. Laoterne er fantastiske, Laos er fantastisk. Tag afsted nu.