Laos Befolkning

Written by Kenneth Karl on . Posted in Baggrund

Laos er et kalejdoskop af forskellige etniske grupper (68 i alt), der hver har deres egne traditioner, sprog, dragter og kultur.

Overordnet kan man opdele befolkningen i 4 grupper:
* Lao Theung, der bor i bakkerne
* Lao Loum og Lao Thai, der bor i lavlandet
* Lao Sung, der bor i de høje bjerge

Ovenstående bosteder er naturligvis blandet og specielt til højtider og helligdage kan man se de forskellige etniske grupper på rejse gennem landet.

Lao Theung
Laos befolkning – mange forskellige grupperLao Theung er en hovedgruppe for 45 forskellige grupper af bjergstammer. Disse stammer bor på bjergsider fra 300 til 900 meters højde and practice slash and burn agriculture. Blandt stammerne er Khamu-stammen mod nord, der dyrker bjergris, bomuld, tobak og kaffe. I Sayabolu provinsen bor Tin-stammen, der er et jægerfolk, der kun bruger træ og bambus i deres redskaber.

Lao Loum
Lao Loum gruppen bor i Mekongdalen og ved dens bifloder. Langt de fleste er Theravada Buddhister. De dyrker våd ris og klisterris. Kvinderne bærer ofte den traditionelle sinh – en sarong, som de vikler rundt om kroppen.

Lao Thai
Lao Thai er tæt beslægtet med Lao Loum, nogle er kristne og nogle er buddhister, men den største del opretholder deres tro på naturreligioner. Lao Thai kan yderligere opdeles i mindre grupper – disse grupper klassificeres efter farven på deres traditionelle dragter (Rød Thai, Sort Thai, Hvid Thai etc.)

Lao Sung
Lao Sung (“Høj Lao”) er bjergstammer, der bor i de høje bjerge i det nordlige Laos. De to største befolkningsgrupper er Hmong og Mien. Hmong opdrætter kvæg, grise og høns – de kan opdeles i undergrupper med navne efter farven på deres traditionelle dragter (Sort / Rød / Hvid og stribet Hmong). Mien folket er kendt for at være gode sølvsmede. Hmong og Mien gruppernes sprog ligner hinanden.

Andre grupper
Foruden de fire store etniske grupper, findes der primært i byerne en del kinesere, vietnamesere, thailændere samt folk fra Burma, Cambodia og andre asiatiske lande.

Trackback from your site.

Kenneth Karl

Da jeg for første gang rejste fra venlige Thailand ind i Laos var det svært at forstille sig et endnu mere venligt og smilende folk, men det var hvad jeg møde. Laoterne er fantastiske, Laos er fantastisk. Tag afsted nu.

Leave a comment